Flightradar voor drones

‘Flightradar voor drones’ op komst: dit moet je weten

   Wiebe de Jager  1 reactie Drone ScannerOpen Drone IDRemote ID

Nog even en je bent als dronevlieger een stuk minder anoniem dan nu. Vanaf 2024 is het in veel gevallen namelijk verplicht om je drone een aantal gegevens te laten uitzenden, waaronder de actuele positie, hoogte, locatie van opstijgen en het exploitantnummer van de operator. Die gegevens kunnen in principe door iedereen in de buurt met een smartphone worden opgevangen. Er is zelfs al een app die als een soort ‘flightradar voor drones’ werkt. Maar hoe werkt die app en wat zijn de implicaties?

Remote ID

Vlieg je in Open categorie A1 of A2? Dan zal je drone vanaf 1-1-2024 moeten gaan voldoen aan een standaard voor Remote ID. Dat wil zeggen dat de drone door middel van radiosignalen (Wifi en/of Bluetooth) tijdens de vlucht continu een aantal gegevens uitzendt, zoals de actuele positie en vlieghoogte, vliegsnelheid, de locatie van de piloot, en het exploitantnummer van de operator.

Het doel is om handhavers in staat te stellen om te zien van wie een bepaalde drone is. Daarbij kan meteen gecheckt worden of de piloot zich aan de regels houdt. Maar daar blijft het niet bij: de data kan in principe door iedereen worden opgevangen. De Remote ID-gegevens zijn namelijk niet versleuteld en kunnen met een geschikte ontvanger zichtbaar gemaakt worden. Zo’n ontvanger kan ook een smartphone zijn, met een speciaal voor dit doel ontwikkelde app.

Scroll naar top